TROGLODÍTIDS I PRUNÈL·LIDS

 

        -TROGLODÍTIDS: Aus insectívores de talla molt discreta que fan el niu dins forats d'arbres o de roques (d'aquí el seu nom científic). Tenen el cant molt viu i viuen dins les zones més espesses del bosc

El passaforadí Troglodytes troglodytes és una au molt petiteta, de color rogenc, amb la coa molt curta i sempre enlairada, que es passa la vida amagat dins la vegetació espessa de garrigues i boscos. És un sedentari abundant i el seu cant és molt detectable, líquid, explosiu i contundent, però agradable. També emet sovint un sec i sord “txxxrrrrr

 

        -PRUNÉL.LIDS: Aus petites de coloració grisa i terrosa, amb el bec prim. S'alimenten al terra i solen ser molt discrets.

Un altre habitant petit del sotabosc espès, a l’hivern, és el xalambrí Prunella modularis, també molt amagadís i de colors grisos. Sembla un gorrió teulader Passer domesticus petit i estilitzat, de colors més foscos i amb el bec molt prim. El seu cant és semblant al passaforadí, però és més agut i curt, més pobre i sense tantes variacions. També emet sovint un sec i fort “Tiiih”.

El seu cosí, el xalambrí de muntanya Prunella collaris és més gros i arrodonit que un gorrió teulader, de colors grisos amb els costats tacats de pigues vermelloses i un baverall poc concret de coloració blanquinosa. El bec també és prim, però té la mandíbula inferior de color groc, molt visible. És corrent a l’hivern a zones muntanyoses i rocoses, on sol anar en grups relativament confiats i renouers. Emeten un crits vibrants “txurrp” i “txep-txep”. 

Bibuixos: P. domesticus Miquel Àngel Dora ; P. collaris, P. modularis i T. troglodytes Juanjo Bazán.