Strígids

STRIGIDAE: òlibes, mussols...

Són aus carnisseres de costums crepusculars i nocturnes, de mida petita a mitjancera i d’ales amples i arrodonides. El vol és silenciós gràcies a una doble presència de barbes a les plomes, que semblen de vellut. La cacera nocturna les ha fet desenvolupar una vista i una oïda excel·lent, amb unes màscares auriculars a la cara, amples i molt característiques. Com les altres aus caçadores, tenen unes urpes i un bec ganxuts i forts.

El més habitual és sentir el seu reclam, entrada la fosca, i la majoria el tenen molt característic: el del mussol Otus scops és un repetitiu i constant " ptiuú ", més agut en les femelles (semblaria un “ptuu”), l'òliba Tyto alba emet una sèrie de crits esqueixats i aspres "kkjjjjjjjj" i el mussol reial Asio otus mascle emet un sord i suau "uuh" (però que es sent des de varis centenars de metres), la femella recorda un moix "heeeu" i els joves criden com el so d'una porta que s'obri amb els galfons rovellats (crits que es poden sentir a més d'un quilòmetre del niu).

Les possibilitat de confondre les diferents espècies cau en la semblança de colors, de mida i d’estructura entre el mussol reial i el mussol migrant Asio flammeus, però el primer és bàsicament nocturn i d'hàbitats forestals mentre que el segon és pot veure volant de dia durant les passes migratòries en zones obertes i de conreu, sovint posat en terra entre caps de conreu de vegetació baixa. El mussol també és nocturn i de coloració terrosa però és molt més petit i de la mida d’una tortera.

Al vol, la coloració del mussol reial és més clara a les parts superiors amb el cos tot pigallat de fosc i les puntes de les ales poc pintades, mentre que el mussol migrant és molt més fosc a les parts superiors (color terrós fosc), el cos és blanc amb el coll pigallat i les puntes de les ales molt fosques (sobretot a la part inferior). El mussol reial té la cara de color carabassa, amb els ulls vermells (detall important) i dues "banyes" o plomes erèctils molt visibles quan està nerviós. El mussol migrant té la cara blanca, els ulls grocs i les "banyes" són molt petites.

Imatges: Asio otus  Richard Constantinoff , Mehmet Hanay, Dave Johnosn, Asio flammeus  José L. Pérez , Egon Wolf, Tyto alba Akos Lumnitzer, Luso FoxOtus scops Myriam Lara