Charàdrids II. Àlcids

Els Àlcids són hivernants escassos, essent una mica més observables a les aigües que envolten les  Pitiüses.  A les Balears hi ha dues espècies que es poden confondre: el pingdai Alca torda i el cadafet Fratercula arctica.

Ambdues de mida petita, el pingdai és una mica més gros i una mica allargat, de coloració més contrastada (negre lluent a les parts superiors i blanc pur a les inferiors), amb el bec negre, gruixut i llarg. El cadafet és petit, d’estructura curta i gruixuda, de coloració terrosa fosca i amb el bec molt gros, curt i en forma triangular.

Normalment són observats nedant a certa distància de la costa i entre el moviment de les ones, per la qual cosa no és fàcil la detecció i la correcta identificació. Recomano fixar-nos en la cara: el pingdai la té blanca amb el front i clatell negres, destacant amb el coll ben blanc; el cadafet té la cara grisa amb una franja negre que li tanca el coll.

L'altre detall és a l'espatlla: el cadafet la té terrosa uniforme, mentre que el pingdai la té negre lluent amb una línia blanca vertical (són les terminacions blanques de les plomes secundàries, prou cridaneres, que les porta plegades a l’esquena).

Al vol, el cadafet és curt i té el cap gros (sembla una òliba), amb la part inferior de les ales de color gris fosc. El pingdai és més allargat i té la part inferior de les ales de color blanc.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatges: Alca torda, Juanjo Bazán; Fratercula artcica,   C. Dodds